VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Vallen de AOW-en pensioendatum op dezelfde dag?

Geplaatst op: 02-11-2016, 15:32:12

Wanneer krijg ik nou precies AOW? En is die datum gelijk aan de dag waarop mijn pensioenfonds gaat uitkeren? En hoe zit het met het partnerpensioen? Het zijn de vragen die het meest worden gesteld. Hieronder vindt u de antwoorden.

1) Wanneer krijg ik AOW?

Dat hangt af van uw leeftijd. De AOW-leeftijd zal steeds verder stijgen, eerst met drie maanden tot 66 jaar in 2018. Daarna in stappen van vier maanden naar 67 jaar in 2021. Vervolgens stijgt de leeftijd mee met de levensverwachting. Voor iedereen die geboren is na 1 januari 1955 ligt de AOW-leeftijd waarschijnlijk hoger dan 67.

Wie er op heeft gerekend dat hij of zij AOW zou krijgen op zijn 65e, dient de periode naar de nieuwe AOW-datum te overbruggen. Langer doorwerken is in dit geval vaak de beste optie.

Was u vóór 1 juli al met prepensioen of vut, dan kunt u misschien een overbruggingsuitkering krijgen, tussen de 65e verjaardag en de AOW-datum, of voor een deel van deze tijd. Dat is alleen mogelijk als u niet te veel prepensioen en/of vermogen hebt. Ook gaat ander inkomen van een overbruggingsuitkering af.

Voor mensen die niet langer werken en geen recht hebben op een overbruggingsuitkering, is het wellicht mogelijk om van de pensioenuitvoerder tijdelijk een hoger werknemerspensioen te ontvangen. Dit gaat wel ten koste van latere uitkeringen van dat werknemerspensioen.

2) Is de AOW-leeftijd eigenlijk gelijk aan de leeftijd dat mijn pensioenfonds uitkeert?

Bij de meeste pensioenfondsen kan zelf worden bepaald op welke leeftijd de uitkeringen start. Hoe eerder dit pensioen ingaat, hoe lager de maandelijkse uitkering. Ook vallen uitkeringen vóór de AOW-datum in een hoger belastingtarief.

3) Bij de scheiding is gekozen is voor de standaard pensioenverdeling: iedere partner heeft recht op 50 van het tijdens huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Wanneer krijg ik dan mijn deel van het pensioen?

Dat is afhankelijk van de pensioendatum van de ex-partner: Als hij/zij besluit om zijn/haar pensioen in te laten gaan, dan gaat ook uw deel in. Dat kan heel vervelend zijn, bv. als u het geld dringend nodig hebt en uw ex-partner besluit tot uitstel. Of kiest voor een lagere uitkering in het begin.

Het is dus voor iedereen belangrijk om tijdens de scheiding dit onderwerp goed te bespreken met een deskundige: er zijn namelijk meer opties mogelijk dan alleen de wettelijke regeling.

Bron: www.dft.nl van 1 november 2016

Vorige pagina